23 Temmuz 2019 Salı

Mandala


Mandala; daire veya merkez anlamına geliyor. Mandala ruhsal olarak insan zihninin rahatlatan bir uğraş olarak biliniyor. Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve her şeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir.
 Mandala'da hem nesne hem de renk uyumu vardır. Bu da hem zihne hem de ruha hitap ettiğinini en güzel örneklerinden biridir.
Mandalalar her zaman daire şeklindedirler, kare şeklindeki motifleri dahi yuvarlak formdadırlar. Ve merkezden başlayarak birbirinden farklı sembollerin bir araya gelmesiyle bütünü oluşturan, bütünü simgeleyen bir desene sahiptir.


 Günümüzde ismi çoğu kişi tarafından bilinmese de gündelik hayatımızda yerini mutlaka almıştır. Örneğin, kadınlarımızın ördüğü dantel motiflerinde de mandala mevcuttur. Aslında birçok kültür ve dinde değişik isimler altında yerini almaktadır. Tezhip sanatı, çini, kalem işi, dantel motifleri gibi. Mandalanın ne olduğunu anladığınızda, özellikle kutsal olarak bilinen mekanlarda mandala desenlerinin var olduğunu ilk bakışta dahi mutlaka göreceksinizdir. Bu aynı zamanda şunu da göstermektedir. Eski zamanlardan beri aslında bizler mandalanın enerjisini sezgisel olarak biliyor ve bunu da yaşam alanlarımızda da farkında olarak veya olmayarak kullanıyoruz.

Artık gündemi çokca meşgul eden mandalayı her yerde görmek mümkün. Çocuk eğitiminde de farklı şekillere bürünerek bir eğitim tekniği olarak kullanılmaktadır. Bizim ilgilendiğimiz kısımda bu olmalı

Mandala, ruhsal dinginliği, içsel huzuru ve sükuneti sağlamak açısından büyük öneme sahiptir. Çizimini ve boyamasını yapmasanız bile herhangi bir mandalaya baktığınızda dahi rahatlatıcı etkisini hissedeceksinizdir. Matematik burda da karşımıza çıkar. Evrenin matematik kuralları! Fakat bir pergel ortaya güzel bir mandala çıkarıyor. Ve yaratıcılık... bir çizgiyle başlayan milyonlarca desene ulaşıyorsun. Tekrar gibi gözüken farklı motifler...Güzel yapan da bu.

Müzik eşliğinde ve tam bir sessizlik içinde mandala boyamak, çocuklar için dinlenmek ve dikkat toplamayı artırmak için yapılabilecek çalışmalardan biridir. Mandala, vücut, ruh ve zekanın kaynaşması demektir. Çocuğun kendi yaratıcılığını keşfetmesini sağlar.
Mandala boyamak, dikkat oranını artırdığı gibi beynin sağ lobunu da geliştirir. Bu gelişim, kişinin düşünme ve yaratıcılığını artırır. Çizimlerde renklerin de devreye girmesi, sağ lobun aktif hale gelmesinde ve doğrudan duyguların derinleşmesinde etkilidir.
Kişinin kendini ve etrafını saran gerçeği fark etmesini sağlayan mandala, günlük yaşantı ve stresle daha kolay baş etmeyi sağlar. Vücut, ruh ve zekanın kaynaşması olan mandala, serinkanlı olmayı öğretirken kişinin kendi yaratıcılığını keşfetmesini sağlar.
Günümüz hız teknolojisinde Mandala boyayarak çocuklar sakin ve sabırlı olmayı öğrenir. Odaklanma ve konsantrasyon süreleri artar.
 Mandala hep vardı şimdi gün yüzüne çıktı. 
Kalem, çeşitli boyalar, pergel ve bir cetvel ile sınırsız imkanlar sunan bu çalışmayı yapmalı ve yaptırmalı.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder